1-2 μεγάλα μανιτάρια Πορτο Μπέλλο
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 τοματίνια
1 λεμόνι
1 κούπα τσαγιού λευκό κρασί
πελτέ τομάτας, σκόρδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 κ. σούπας ελαιόλαδο
Μόλις έφτασα στο σπίτι το πρώτο που έκανα ήταν να ανάψω τον φούρνο, παράλληλα άναψα και το μάτι για να ζεστάνω το λάδι στο τηγάνι. Στο σχεδόν καυτό λάδι ακούμπησα το κρεμμύδι κομμένο σε παχιές φέτες ώστε να μαραθεί και να πάρει κίτρινο χρώμα, στη συνέχεια πρόσθεσα τα μανιτάρια σε παχιές επίσης φέτες (σκουπισμένα με μια χαρτοπετσέτα για να φύγει η βρομιά και όχι πλυμένα, τα μανιτάρια λειτουργούν σαν σφουγγάρια, πλένοντας τα απορροφούν πολύ νερό όπου το αποβάλλουν στο φαγητό), μόλις αρχισαν τα μανιτάρια να αποβάλλουν τα πρώτα τους υγρά τα έκανα στην άκρη και τοποθέτησα το φιλέτο ενώ τα κρεμμύδια τα έχω βγάλει τελείως αφού όλη η γεύση τους έχει μείνει στο λάδι.
Μόλις ροδίσει η μια πλευρά (5-7 λεπτά) το γυρίζω απο την άλλη, την ίδια στιγμή το ψάρι τσιγαρίζεται και βράζει παράλληλα απο τα υγρά των μανιταριών. Λοιπόν αφού το αφήσουμε άλλα 5 λεπτά προσθέτουμε μισό λεμόνι στιμένο, το κρασί χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να βράσει γυρνώντας το πλευρά μιά φορά.
Υπομονή άλλα 15-20 λεπτά εως ώστου τραβήξει ο σολομός τη γεύση της τομάτας και.... ΙΔΟΥΨαράκι τρυφερό και σχετικά φτηνό (8,5€ το κιλό) συνοδευμένο από σαλάτα μαρούλι, τοματίνια, ραπανάκι κόκκινο, λεμόνι, ελαιόλαδο, και καπνιστό τυρί μετσόβου..!!
