07/12/2007

Σολομός με μανιτάρια- Salmon with mushrooms - Saumon avec les Champignons

Ήταν Σάββατο μεσημέρι, απο το πρωί κιόλας είχα βγάλει μοσχαρίσιο κρέας (3 κομμάτια ποντίκι) απο την κατάψυξη με σκοπό να το μαγειρέψω το μεσημέρι. Συνεχώς σκεφτόμουν πώς θα το μαγειρέψω, έτσι αποφάσισα να πάω στο Βασιλόπουλο να πάρω ιδέες απο τα προιόντα που θα έβλεπα. Μπαίνοντας στο super market έριξα μιά ματιά στα λαχανικά και στη συνέχεια πέρασα απο το ψαροπωλείο οπου τα είδα, κόκκινα φιλέτα Σολομού απλωμένα πάνω στο πάγο, αμέσως όλα στο μυαλό μου άλλαξαν, το μοσχαρίσιο κρέας το ξέγραψα και την καρδία μου κυρίευσε αυτό το υπέροχο κόκκινο τρυφερό κρέας, το πραγματικό κόκκινο κρέας.
Έτσι αγόρασα ένα παχύ φιλέτο σολομού, λίγο παραπάνω από 400 γρ. τελείωσα και τα υπολοιπα ψώνια μου και κατευθύνθηκα στο σπίτι μου, σκεφτόμενος στο δρόμο πλέον πως θα μαγειρέψω αυτό το φιλετάκι!
ΥΛΙΚΑ:
1 φιλέτο σολομό (περίπου 400-450γρ.)
1-2 μεγάλα μανιτάρια Πορτο Μπέλλο
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 τοματίνια
1 λεμόνι
1 κούπα τσαγιού λευκό κρασί
πελτέ τομάτας, σκόρδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 κ. σούπας ελαιόλαδο

Μόλις έφτασα στο σπίτι το πρώτο που έκανα ήταν να ανάψω τον φούρνο, παράλληλα άναψα και το μάτι για να ζεστάνω το λάδι στο τηγάνι. Στο σχεδόν καυτό λάδι ακούμπησα το κρεμμύδι κομμένο σε παχιές φέτες ώστε να μαραθεί και να πάρει κίτρινο χρώμα, στη συνέχεια πρόσθεσα τα μανιτάρια σε παχιές επίσης φέτες (σκουπισμένα με μια χαρτοπετσέτα για να φύγει η βρομιά και όχι πλυμένα, τα μανιτάρια λειτουργούν σαν σφουγγάρια, πλένοντας τα απορροφούν πολύ νερό όπου το αποβάλλουν στο φαγητό), μόλις αρχισαν τα μανιτάρια να αποβάλλουν τα πρώτα τους υγρά τα έκανα στην άκρη και τοποθέτησα το φιλέτο ενώ τα κρεμμύδια τα έχω βγάλει τελείως αφού όλη η γεύση τους έχει μείνει στο λάδι.

Μόλις ροδίσει η μια πλευρά (5-7 λεπτά) το γυρίζω απο την άλλη, την ίδια στιγμή το ψάρι τσιγαρίζεται και βράζει παράλληλα απο τα υγρά των μανιταριών. Λοιπόν αφού το αφήσουμε άλλα 5 λεπτά προσθέτουμε μισό λεμόνι στιμένο, το κρασί χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να βράσει γυρνώντας το πλευρά μιά φορά.



Το φιλέτο είναι σχεδόν έτοιμο, το τοποθετούμε με τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σε ένα ταψί ή σε ένα Pyrex. Στο ήδη ζεστό τηγάνι τηγανίζω τα τοματίνια ολόκληρα –χωρίς λάδι- και τα ανακατεύω με 3 κουταλιές πελτέ τομάτας δημιουργώντας μια απλή ‘σάλτσα’ με την οποία θα αλείψω το ψάρι πρίν να το βάλω στο φούρνο.

Υπομονή άλλα 15-20 λεπτά εως ώστου τραβήξει ο σολομός τη γεύση της τομάτας και.... ΙΔΟΥΨαράκι τρυφερό και σχετικά φτηνό (8,5€ το κιλό) συνοδευμένο από σαλάτα μαρούλι, τοματίνια, ραπανάκι κόκκινο, λεμόνι, ελαιόλαδο, και καπνιστό τυρί μετσόβου..!!


Καλή Όρεξη!
Bonne appetite!
Soon i will transate it in english, french and other languages!